احسان رضایی

یک توسعه دهنده

دیتا تایپ مناسب برای فیلد status در پایگاه داده

در پایگاه داده , / تاریخ ارسال 28-02-1399 / 1 نظر / آخرین ویرایش 22-06-1403

گاهی داخل app نیاز به یک فیلد با مقادیر مشخصی داریم. مثل status در جدول payments که میتونه paid یا unpaid باشه. از اونجایی که در پروژه های مختلف این فیلد رو به روش های متفاوتی پیاده میکردن تصمیم گرفتم در موردش کمی بنویسم. به طور کلی سه دیتا تایپ برای این قبیل فیلد ها انتخاب میشن که در موردشون توضیح میدم.

- string/varchar: ساده ترین رویکرد انتخاب دیتا تایپ string هست. وضوح خوبی هم داره. چون هنگام توسعه با یک نگاه به سطر مورد نظرتون متوجه وضعیتش میشید. حتی میتونید توی فرانت دقیقا این رشته رو چاپ کنید(ولی نه توی app های چند زبانه). اما بسته به طول رشته طبیعتا فضایی برای ذخیره سازی در نظر گرفته میشه. هر چند موضوع فضا خیلی وقته به حاشیه رفته و کمتر کسی نگران پر شدن هارد سرورشه، اما اگر سطرهای زیادی داشته باشید هنگام پیمایش اطلاعات، کندی رو حس خواهید کرد. مورد بعدی تغییرات هست. فرض کنید پس از مدتی متوجه غلط املایی در یکی از آیتم ها میشید، تمام سطر ها باید update بشن.

- enum: چیزی که ازش به شدت متنفرم! من دوست ندارم منطق و فرآیند برنامه رو توی دیتابیس ببرم. چرا که مثلا هنگام تغییرات و یا کم و زیاد شدن آیتم ها مجبورم جدول رو هم بروز کنم.

- tinyint: یک رویکرد مناسب برای بهبود سرعت query ها و ملایم در هنگام تغییرات یا افزودن گزینه های بیشتر. نیازی نیست به طور مستقیم با اعداد کار کنید، میتویند از جدول میانی یا ثابت ها بهره برد. من به طور پیشفرض از ثابت ها برای آیتم های کم و جدول در مواقعی که گزینه های زیادی یاا اطلاعات اضافی مثل توضیحات و... داریم استفاده میکنم.

انتخاب هر یک از این روش ها بستگی به شرایط و app شما داره. میتونید string رو برای پروژه های کوچک و اطلاعات کم استفاده کنید. enum توی پروژه هایی که به شما ارث رسیده(یک پروژه قدیمی که مشغول توسعه نسخه جدیدش هستید) و فرآیند ها و منطق برنامه از قبل مشخص هست هزینه تغییرات پایینی داره. tinyint هم زمانی که در یک پروژه بزرگ یا مواقعی که تغییرات زیادی هنگام توسعه اتفاق میوفته کارآمد هست.

پیشنهاد

کتاب‌ها

کتاب الگوهای طراحی به بیان ساده(design patterns / دیزاین پترن)

در مهندسی نرم افزار، design patterns(الگوهای طراحی) راه حل‌های قابل استفاده برای مشکلاتی هستند که معمولاً در طراحی نرم‌افزار اتفاق می افتند.

طرح های از پیش ساخته شده‌ای که می‌توانید برای حل مشکلات آن‌ها را سفارشی کنید. شما نمی‌توانید یک الگو را با جستجو در stackoverflow پیدا و در برنامه خود کپی کنید. الگو ها یک قطعه کد خاص نیستند، مفاهیم کلی برای حل مشکلات خاص هستند. شما باید با درک این مفاهیم آن‌ها را در برنامه خود پیاده‌سازی کنید.

کتاب refactoring / ریفکتورینگ

Refactoring مجموعه‌ای از تکنیک‌هاست که به منظور اصلاح و بهبود کدهای قبلی بدون تغییر در عملکرد و رفتارشان جهت خوانایی، کارامدی و قابلیت نگهداری بیشتر انجام می‌شود.

در کتاب Refactoring اثر Martin Fowler نوشته شده: refactoring تکنیک مرتب/منظم سازی برای تجدید ساختار کد موجود است. تغییر ساختار داخلی کد بدون تغییر رفتار خارجی آن.

refactoring یک سرمایه‌گذاری و راه حلی برای مقابله با کد کثیف و بدهی فنی است که باعث کاهش هزینه‌های توسعه نرم‌افزار در آینده خواهد شد.

ارسال نظر

رضا شیخله در تاریخ 1399/06/11 - 23:07 نوشته
منم با enum توی سطح دیتابیس مخالفم . اگر وضعیت یک رکورد صرفا دو مقدار بگیره ترجیحا با is_? میسازم ، مثلا اگر وضعیت یک کاربر active/deactive بشه یک فیلد میسازم به اسم is_active و اگه postgres باشه boolean و اگرم mysql باشه int برای جداول با رکورد بالا همون int پیشنهاد میشه و توی logic یه جایی برا ثبت این دیتا در نظر میگیرم ، معمولا هم یه پوشه میسازم به اسم enum و اینارو توش میریزم به عنوان const داخل یک کلاسی به اسم مثلا UserStatus :) تجربه مو شیر کردم .